Pers

Pers

 • Folkwoods Festival

   

   

  Concertverslag ManuscriptenCD Folkforum

  Pers lovend over TJANE op Folkwoods 2007:

   

  Patrick Adriaans:

  'Tent twee was op zaterdag veel meer the place to be dan het hoofdpodium. Sterke acts, zoals het eerder genoemde Navrang, dat techno en folk combineerde, en de mondharp een zeer belangrijke plaats geeft. Naast geluid uit een kastje als ondersteuning toch vooral veel folky instrumenten. Met naast de mondharp ook een belangrijke rol voor de viool. Zo nu en dan werd er in het Hongaars gerapt, de rapper zette dan geheel in stijl een petje achterstevoren op, maar vooral werd er veel instrumentaal gespeeld. Dansbare muziek dat wel.Erg goed was ook het Duitse en Zweedse Malbrook. Onder leiding van Wolfgang Meyering, die een aardig mondje Nederlands sprak wat wel handig was bij de aankondigingen werd er goed gemusiceerd, met liedjes in het Nederduits. Maar de topper van Tent twee op zaterdag was het Nederlandse Tjane. Met Oudnederlandse liederen brachten zij het publiek in vervoering. Zozeer dat het publiek om meer riep, en het meezinglied gewoon nog een tweede keer gespeeld werd. Met de moeilijke meezingtekst over van tierelandee. '

   

  Mirjam Adriaans:

  Het was perfect weer deze zaterdag op Folkwoods. Onder een blauwe hemel begon de muziek ontspannen, met dansinstructie en vervolgens folkbal door Travak. Daarna werd er nog veel meer gedanst, maar heb ik vooral de diverse optredens bezocht. Malbrook met gaste Kerstin Blodig en Tjane met gast Wolfgang Meyering waren voor mij de muzikale hoogtepunten.

   

   

 • Manuscripten CD

   

  Viertal eigen interpretaties van oude muziek

   

  06/05/07 -door Mirjam Adriaans -

  Moderne folkrock, speels klassiek, zwierig volks en eigentijds dynamisch staan voor achtereenvolgens Tjane, Twee Violen En Een Bas, Madlot en Lirio. Zij presenteerden vanmiddag in de PARA in Breda De Manuscripten. Deze cd staat vol melodieën uit vier oude liedboeken, die door de groepen, elk op hun eigen manier, gespeeld werden voor een goed gevulde zaal.

   

  Initiatiefnemer voor dit project is Guy Roelofs. Die had een 'wild idee' gehad en dit keer was het balletje heel snel aan het rollen, waardoor (met dank aan de Stichting Volksmuziek Nederland en platenmaatschappij Music & Words) het album De Manuscripten vorm kon krijgen. Ook de vier liedboeken waaruit het repertoire gehaald werd zijn vanaf nu (weer) verkrijgbaar via de SVN.

   

   

  Door zijn eigen groep Tjane worden enkele oude stukken samengevoegd tot drie nummers, waarbij met name de percussie van Ruben van Boven vanmiddag fijn in het gehoor ligt. Bij een melodie werd een tekst gezocht, Ick Vrijd Een Mijsie Teer, gezongen door Nele Martens met warme stem. Bij het stuk bestaande uit Madlot nr. 74 uit het Vioolboek van Visser en een Giga (inderdaad, een jig) uit het Musijcqboek van Hanekuijk speelde Tjane een lekkere dosis folkrock, waardoor deze instrumentaal een fijne moderne klank krijgt.

   

 • Recensies CD 'Mark'

  Goe Vollek

   

  "Mark is de eersteling van de Nederlands-Vlaamse groep TJANE. Het weze meteen gezegd: dit is kwaliteit."

   

  "De arrangementen zijn fris en modern, met de juiste dosis percussie, zonder over te hellen naar loodzware folkrock. Dit is volksmuziek in een hedendaagse vorm."

  Tjane in de pers..........

  "Een slimme afwisseling tussen liederen en muzikale interventies zorgt voor een perfecte balans. Voorwaar een groep met een groot potentieel."

   

   

  Country Gazette (feb 2006)

   

  "Het eindresultaat is prachtig, de liederen zijn woord voor woord te volgen en de polka's, scottishes, walsen en kringdansen nodigen uit tot de groei van de folkbals."

  Hans van Dam

   

   

  FolkForum

   

  "Tjane maakt stoffige traditionele Nederlandse ballades weer de moeite waard om even naar te luisteren. Hun recept: frisse zang in een vaak vrolijke folky sound, speelse swingende ritmes en injecties uit eigentijdse genres."

   

  "Soms voegt hij nieuwe eigen gecomponeerde intermezzo's toe. Met zo'n gericht adrenaline shot beurt hij bijvoorbeeld de traditionele ballade ‘Er zoude een meisje gaan halen wijn' ondanks het oud-neerlandsch op tot een fraaie folkhit."

   

  "Roelofs stoeit wel meer met nieuwe melodielijntjes en ritmes. Dat gaat hem goed af. Zo is ‘Rozendans' behoorlijk op de schop genomen. Wat een aanstekelijke swing! Roelofs hanteert daarin de bodhran. In ‘Ontwaak' is de warme stem van Sylvie Moors en de lyrische fluit van Jenny van Diggelen gedompeld in een funky bad van de ritmesectie. Zoals ook de set Scottishes weliswaar iets mellower maar toch ook funky swingt. Inventieve percussie en loops geven ‘Kringdansen' een moderne swing. Het ontwikkelt zich tot een traditioneler klinkende dans uit de bundel ‘Meisjesdansen' van Nico G. Vlot. Maar die lekkere swing drijft je onstuitbaar de dansvloer op. Een andro dan maar...?!"

   

   

  Net 5 Lifestyle Magazine

   

  "De grote man van Tjane is componist/arrangeur Guy Roelofs. Mede ook door zijn inbreng ligt de nadruk van Tjane's muziek op eigentijdse arrangementen. Op debuutalbum 'Mark' komen die elementen goed naar voren. Zoals op opener 'Kiremandee' en op 'Er Zoude Een Meisje Gaan Halen Wijn', 'Ghij Sotten' en 'Luilak'. Het album bevat tevens een aantal polka's, walsen en kringdansen. 'Mark' biedt een verzameling van aangename en soms heel herkenbare Nederlands(talig)e volksmuziek. Niet in het minst dankzij de prettige stem van Silvie Moors."

   

   

  Folkroddels

   

  "Met deze cd werd een volledige versmelting van eigenlijke folk en pop bewerkstelligd door middel van een frisse en aangenaam in het oor liggende zang, keyboards, drum en snarenwerk."

   

 

TJANE

Boeimeersingel 5a

4819AA Breda

info@tjane.nl